sâmbătă, 29 octombrie 2016

Prima activitate de învățare din cadrul proiectului CIL - la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava

În săptămâna 24-28 octombrie 2016, Colegiul Tehnic de  Industrie Alimentară a fost gazda primei activități de învățare din cadrul proiectului european “Cooperative Interactive Learning”, parteneriat strategic între trei licee din Slovacia, România și Italia, finanțat prin programul Erasmus Plus.

De la școala coordonatoare Stredna odborna skola obchodu a sluzieb - Komarno, Slovacia au participat la activități 5 elevi însoțiți de 2 profesori iar de la școala parteneră italiană - Istituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e della Ristorazione "G. Matteotti"  Pisa, Italia - un număr egal de elevi și profesori. 

De asemenea echipa română a selectat tot 5 elevi din clasa a XI-a, de la profilul turism și alimentație, pentru a lua parte la aceasta primă activitate de învățare. Numărul egal de elevi din cele 3 țări a permis lucrul în echipe mixte formate din câte un elev din fiecare țară, ceea ce a condus la un proces efectiv de învățare interactivă prin colaborare – metodă a cărei aplicare este chiar scopul întregului proiect.
Prima zi a fost dedicată activităților nonformale de cunoaștere a participanților și de “team-building” conduse de d-na profesoară Monica Lepcaliuc, activități care în ciuda vremii mohorâte au adus multe râsete și multă veselie în rândul elevilor și profesorilor.


În a doua și a treia zi s-au derulat atelierele “Logo&Slogan Making” și “Poster Making” sub îndrumarea d-nei profesoare Violeta Iacentiuc, ateliere în care elevii au lucrat în echipe mixte la realizarea logo-ului și a sloganului proiectului, precum și la realizarea posterelor cu meniurile tradiționale specifice fiecărei țări. Aceste ateliere au avut ca obiective asimilarea de noi cunoștințe informatice de utilizare a programelor și aplicațiilor de pe Internet, precum și colaborarea și comunicarea în limba engleză între elevii din echipe. Produsele obținute în cadrul acestor ateliere au demonstrat creativitatea și originalitatea elevilor, dar și eficacitatea metodei – învățarea prin colaborare - aplicate în acest context.

S-au ales logo-ul și sloganul proiectului CIL printr-un concurs organizat între cele 5 echipe. Juriul a a vut o misiune grea, deoarece toate propunerile au fost bune. Logo-ul și sloganul câștigător au fost cele ale echipei 2:

Three teams, three countries, one Europe, one mind!

Posterele realizate au fost:A patra zi a fost organizat un nou workshop pentru prepararea unui meniu tradițional bucovinean la microcantina Universității, sub conducerea d-nei profesoare Cristina Lupan. Aici elevii din cele 3 țări au gătit împreună: ciorbă rădăuțeană, cârnăciori tradiționali cu piure de cartofi și salată de varză, iar ca desert clătite umplute cu brânză de vaci, la cuptor. Rezultatele muncii lor au fost foarte apreciate și servite cu mare poftă la finalul workshopului. 
Ultima zi a constat în activități de evaluare și de organizare a viitoarelor etape ale proiectului. Chestionarele aplicate elevilor au arătat că obiectivele primei activități de învățare derulate la Colegiul Tehic de Industrie Alimentară au fost realizate în totalitate, metoda învățării interactive prin colaborare conducând la îmbunătățirea competențelor antreprenoriale, de lucru în echipe, a competențelor de operare pe calculator și a celor de comunicare în limba engleză pentru toți elevii din cele 3 țări. Tot în ultima zi elevii oaspeți au putut participa alături de elevii Liceului Alimentar la Festivalul Toamnei, o activitate care i-a surprins într-un mod foarte plăcut și la care s-au simțit foarte bine, având ocazia să asiste la parade de costume, expoziții de bostani și de mâncare gătită de elevii participanți.   
Au fost organizate în timpul liber și câteva vizite la obiective turistice din orașul Suceava (Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean) și din Gura Humorului (Mănăstirea Voroneț). Putem afirma cu certitudine că oaspeții au rămas plăcut impresionați de frumusețea, istoria și tradițiile zonei Bucovina, dar și de căldura și ospitalitatea bucovinenilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu